Daktuin City West Nieuwegein

  • locatie Nieuwegein centrum
  • oppervlak 1800 m2
  • ontwerp 2021
  • uitvoering 2023
  • in samenwerking met Urban Climate Architects, Ted Schulten Architecten, Koninklijke Ginkel Groep
  • opdrachtgever Fresh Real Estate, Bridges Real Estate

daktuin City West Jeroen Hamers

Biodiversiteit in de stad

Voor Blok Blok B1, City West, aan het nieuwe busstationsplein in Nieuwegein centrum, is deze natuurlijke daktuin ontworpen. De daktuin is ingericht met inheemse beplanting, die jaarrond wat te bieden heeft en zo iets bijdraagt aan de lokale biodiversiteit. Er is veel aandacht besteed aan beplanting voor insecten zoals bijen, hommels en vlinders en er zijn in de aangrenzende appartementen torens nestplaatsen aangebracht voor oa zwaluwen, mussen en vleermuizen.

Regenwater van bovengelegen daken wordt opgevangen en naar de daktuin geleid. Dit wordt opgeslagen in een waterretentie laag onder de daktuin, waar 150 liter water per m2 wordt opgeslagen. Dat fungeert als waterbuffer tijdens piekbuien, zodat regenwater niet op het riool geloosd wordt. De planten en bomen in de daktuin kunnen dit water gebruiken, zodat er geen (of minimaal) irrigatie nodig is met leidingwater.

beplantingsplan Jeroen Hamers
Uitsnede van het beplantingsplan. Het beplantingsplan bestaat uit meerdere lagen. Zoals vaste planten, bomen, heesters en bollen.
uitsnede plantensoorten inheems
Uitsnede van de plantlijst. Er zijn voornamelijk soorten gebruikt die inheems zijn in de omgeving van Nieuwegein en die tevens geschikt zijn voor toepassing op een dak. De omstandigheden zijn kunstmatig en uiteraard anders dan in de natuur. Met de gekozen plantensoorten wordt jaarrond voorzien in voedsel, in de vorm van nectar, bessen, zaden, fruit etc, voor inheemse insecten en vogels.
Visie schets voor de inrichting van de daktuin. In de parkeergarage, op maaiveld, wordt een grote boom in de volle grond geplant. Deze groeit uit boven de daktuin op de 1e etage.
Doorsnede van de opbouw van de daktuin
Terug naar overzicht