Appartementen boerderij De Ark Texel

  • Locatie Den Hoorn, Texel
  • Oppervlak 2700 m2
  • Ontwerp 2012
  • Realisatie 2013 - 2014

Het ontwerp voor de buitenruimte bij de Ark op Texel vertelt het verhaal van de oorspronkelijke Ark als boerderij en dierenverblijfplaats. De Texelse tuinwal wordt gebruikt om vorm te geven aan deze ‘ark’, waardoor de oude techniek opnieuw toegepast kan worden maar in een geheel nieuwe vorm. De ‘ark’ is in de nieuwe situatie de verblijfplaats van de schapen en de kippen. Het is hierdoor een leuke plek om naar toe te gaan voor jong en oud, en men ervaart sterk het ‘binnen’ of ‘buiten’ de ark zijn. De ‘ark‘ is een productief landschap, en vaart zoals een ark dat doet op windenergie.

De Ark Texel Jeroen Hamers
Dorpsrand Den Hoorn Texel Jeroen Hamers
Handgetekende schets van de dorpsrand van Den Hoorn. Een beschermd dorpgezicht waar de Ark een beeldbepalend onderdeel van is.
Zeewind bestendige beplanting Texel Jeroen Hamers
De beplanting is afgestemd op de bodem en de sterke zeewind. De hele border lijkt te golven op de wind, waardoor de tuin altijd in beweging is.

Beplanting afgestemd op de plek

De beplanting rond het woonhuis is zo gekozen dat deze bij de plek past, waar bijna altijd een flinke zeewind waait. Gasten kunnen vanuit een luwe, besloten plek bij de tuinwal genieten van het open landschap.

Natuurlijke vijver

De natuurlijke vijver achter in de tuin doet tevens dienst als wateropvang en drinkplek voor de schapen. Vanaf het bankje heb je een prachtig uitzicht op het kerkje van Den Hoorn.